2015. máj 29.

Valóban főnyeremény-e a telitalálat?

írta: Attila47
Valóban főnyeremény-e a telitalálat?

A publikált cikk megjelenése: 2015. május 28. BankRáció blog

Az ötöslottón telitalálat esetén több, mint 5 milliárd forintot zsebelhetünk be. Egy ekkora nyeremény pedig igencsak elgondolkodtató, hiszen nem csak arra kell gondolnunk, hogy mire is költenénk azt a temérdek pénzt. Sokkal érdekesebb kérdés lehet ennél az, hogy sikerülhet-e megőriznünk anonimitásunkat, ezzel együtt pedig személyes biztonságunkat.

Mire e cikk megjelenik, elképzelhető, hogy valaki beletrafál az öt nyerőszámba. Ha ez így történne, akkor a nyertes akár azonnali gyakorlati tanácsokat is meríthet írásunkból. Ha pedig továbbra sem lesz telitalálat, akkor a nyereményösszeg már átlépi az 5 milliárd forintos határt is.

Az eddigi legnagyobb magyar lottónyereményt 2003. novemberében érték el, amikor is a szerencsés nyertes vagy nyertesek markát 5.092.890.758 forint ütötte. A több mint 5 milliárd forintnyi nyeremény ezen a nyáron is összejöhet, hiszen a legutóbbi telitalálatot 2014. szeptember 6-án érték el, tehát még van pár hónapunk, amíg halmozódhat a főnyeremény. Tehát nagy az esély arra, hogy a mostani halmozódás során rekordot döntsön a nyeremény összege.

A lottó szabályzata szerint amennyiben senkinek sem sikerül helyesen megtippelnie mind az öt kisorsolt számot, a telitalálatért járó nyeremény hozzáadódik a következő heti nyeremény összegéhez. Ez a halmozódás legfeljebb 1 évig tarthat. Ha az utolsó sorsoláson sincs telitalálatos szelvény, akkor a főnyereményt a Részvételi Szabályzat alapján felosztják a többi nyertes között.

nyertes_700.jpg

Van-e esély arra, hogy egy ekkora nyeremény titokban maradhasson?

A Szerencsejáték Zrt. válasza erre a kérdésre egyértelmű igen lenne, hiszen ők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a nyertes anonim maradhasson. Negyvenmillió forint feletti, tehát kiemelten nagy összegű nyeremény esetén a Zrt. honlapján megadott telefonszámon kell bejelentkeznünk.

Jól jegyezzük meg, ha netán helyzetbe kerülünk, és ötösünk lesz: a 06-20-933-06-30-as telefonszámon hétfőtől péntekig 8 és 18 óra között várják a hívásunkat.

Mire kell odafigyelnünk?

Vigyáznunk kell, hogy ne ünnepeljük hónapokig a telitalálatot egy végtelen buliban, ugyanis nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy a nyertesnek a sorsolás napjától számított 90 napon belül jelentkeznie kell a megadott telefonszámon. Természetesen nekünk is érdemes megtennünk némi biztonsági intézkedést, hiszen a telefonhívást nem feltétlenül ajánlott a saját, napi szinten használt mobiltelefonunkról lebonyolítani, főként nem az otthoni vezetékesről. Ám ha ragaszkodunk a saját mobilunkhoz, akkor legalább a hívás idejére érdemes átállítani, hogy ne mutassa (ne írja ki a hívást fogadó készüléken) a telefonszámunkat.

Hogyan történik a nyeremény kifizetése?

A megadott mobilszámot felhívva az első beszélgetés alatt a Szerencsejáték Zrt. munkatársa meggyőződik arról, hogy a vonal túlsó végén valóban a nyertes van-e. Az azonosítás a szelvényen lévő információk alapján történik, ezeken ugyanis olyan adatok találhatóak, amit csak a telitalálatos szelvény birtokosa ismerhet.

A nyeremény felvételéhez egy személyes találkozóra is szükség lesz, a kifizetési eljárásra a Szerencsejáték Zrt. által meghatározott helyen és időben kerül sor. A találkozón első lépésként elkérik a szelvényét, hogy ellenőrizzék a biztonsági azonosító kódot. Ezek némileg izgalmas pillanatok lehetnek, amíg ki kell adnunk a kezünkből a több milliárdot érő kis papírdarabot. Átfuttatják a szelvényünket egy terminálon éppúgy, ahogyan a lottózós ellenőrzi, ha valaki a kettes találatát szeretné kifizettetni. A szelvény ellenőrzése után rögzítik a nyertes személyes adatait, tehát ezen a ponton kénytelenek leszünk magunk után az első nyomot hagyni, de nincs mit tenni, ez a szabály, nem maradhat a nyertes teljes névtelenségben. Természetesen a Szerencsejáték Zrt. nem fogja kiadni az adatainkat senkinek, ahogy írják, ők csak az arra jogosult hivatalos szerv megkeresésére adhatnak a nyereményről utólagos tájékoztatást.

Fontos tudnivaló, hogy minden nyeremény nettó összeg, tehát a személyi jövedelemadót a Szerencsejáték Zrt. kifizetéskor levonja és befizeti az adóhatóságnak, és erről a befizetésről bizonylatot ad a nyertes részére.

huszezresek_700.jpg

Több bankhoz, felosztva utaltassuk a nyereményt!

A nyeremény kifizetése minden esetben banki átutalás útján történik, magyarországi lakossági forint folyószámlára. A nyereményfelvétel után nem tartják a kapcsolatot a nyertesekkel, a továbbiakban már magunkra leszünk utalva, hogy titokban tartsuk azt, hogy hirtelen néhány milliárd forint boldog tulajdonosai lettünk. Ám ahhoz, hogy ez a boldogság töretlen maradhasson, mindenképpen rendkívül óvatosnak és körültekintőnek kell lennünk a további életünk során.

Erősen ajánlott, hogy a nyereményünket ne egy összegben, hanem több kisebb, néhány százmilliós részre felosztva utaltassuk. Ehhez szükségünk lesz némi előkészületre, ami akár napokig is eltarthat. A lehetőségekhez képest minél több bankot keressünk fel és nyissunk náluk bankszámlát és megtakarítási számlát is. Jelenleg valamivel több, mint 20 bank működik Magyarországon, ám természetesen sok múlik azon, hogy a lakóhelyünk elérhető közelségében mennyi bank üzemeltet fiókot.

Valószínű, hogy annak sincs akadálya, hogy házastársunk vagy gyermekünk nevére nyitott számlánkra is lehessen indítani a nyeremény egy részének utalását, így bankonként akár 3-4, esetleg több számlára is érkezhet a nyeremény. Ha 15 bankban tudunk számlát nyitni, akkor 45 vagy akár 60 részre is feloszthatjuk a nyereményünket. Így akár 100 millió forint alatti összeget elegendő egy-egy számlán tudnunk a nyeremény átutalása után, ez pedig lényegesen nagyobb biztonságot ad, mintha milliárdos nagyságú összegek érkeznének a számlánkra.

Használjunk netbankot!

Minden egyes banknál, ahova a pénzünket utaltatni akarjuk, legyen netbank hozzáférésünk, hogy az összegek megérkezése után a továbbiakban ne kelljen mindig személyesen bemennünk a bankfiókba, ha rendelkezni szeretnénk a pénzünkkel. Gondoljunk csak bele, hogy az mennyire rázós lehet, ha a frissiben kapott több százmilliós összeg ügyében be kellene sétálnunk egy bankba és ott egy ügyintézővel kellene csevegnünk a pénzünk sorsáról, akár mások füle hallatára. Hiszen sajnálatos módon a bankfiókok jelentős részében nincs elszeparált terület, így nem egy esetben hallhatunk olyat, hogy a szomszédos ablaknál dolgozó ügyintéző kimondja, hogy x milliót ilyen, y milliót pedig amolyan befektetetési jegybe vagy kötvénybe tesz az ügyfél.

Netbank használatával mindez elkerülhető, hiszen személyesen csak az értékpapírszámlánk nyitását kell intéznünk, a későbbi átutalásokat (például ingatlanvásárlás esetén) vagy befektetéseinket (például befektetési jegyek vételi megbízását) intézhetjük netbankon.

A biztonságunk megőrzése

A legnagyobb feladat ez lesz! Mert tervezgethetjük ugyan, hogy mennyi pénzt utaljunk ide-oda, mennyit fektessünk ebbe-abba, vegyünk meg bármit, amit szeretnénk, hiszen szinte mindenre elegendőek lesznek ezek a milliárdok. A legnagyobb kérdés viszont az lesz, miként tudjuk majd kezelni a hirtelen jött meggazdagodással járó életforma változást, valamint a személyes biztonságunkat hogyan tudjuk megőrizni.

Sokan mondják azt, hogy ha megnyerik a „lottó ötöst”, akkor segíteni fogják családtagjaikat is. Igen ám, de mit mondjunk a rokonoknak, akiket támogatni szeretnénk a nyereményünkből? Mert szinte biztos, hogy kiderülne, hogy a lottónyereményünkből adunk nekik. Utána pedig már bármikor elszólhatja magát valamelyik támogatott rokonunk, és akkor máris búcsút inthetünk az anonimitásunknak és ezzel együtt a biztonságunknak.

luxury_car_and_airplane_700.jpg

Úgy akarunk-e élni, mint Mr. Grey?

Mindjárt az elején érdemes azt végiggondolni, hogy teljesen meg akarjuk-e őrizni az inkognitónkat. Valószínű, hogy személyes adataink minél teljesebb megőrzése, eltitkolása a biztonságunkat jobban elősegítő megoldás.

Választhatjuk persze azt az utat is, hogy úgy éljünk, mint A szürke 50 árnyalata trilógiában Mr. Grey, a köztudottan dúsgazdag szuperférfi, aki egy hatalmas lakosztályban, testőrökkel körülvéve élt, sofőr szállította mindenhová, hiszen állandó veszélyben volt, hol egy elhagyott szerető, hol egy kirúgott alkalmazott miatt. Természetesen az amerikai „valóság” ebben a történetben még így is nagyon rózsaszínű a szürke, vagyis inkább a sötét valósághoz képest. A regényben is szerepel ugyan emberrablás, ám ott valami limonádészerű könnyedséggel oldódik meg a szituáció. Ilyen könnyen a valós életben nem úszhatjuk meg, ha elrabolják egy családtagunkat, esetleg más módszerrel sakkban tartva kényszerítenek minket egy jelentős pénzösszeg átadására.

Milyen veszélyekkel kell számolnia a lottónyertesnek?

A személyi biztonság mellett további veszély lehet, ha nem tudjuk lelkileg feldolgozni azt, hogy ránk szakadt egy hatalmas nyeremény. Szakemberek szerint a milliárdos összegeket nyerők komoly traumaként élhetik meg ezt az új élethelyzetet. A nyereményről való értesülés után egy rövid ideig határtalan a boldogságuk, de ezt depresszió és ürességérzés követheti.

Fontos dolog tehát, hogy a hatalmas nyeremény birtokosaként is kell, hogy legyen majd valamiféle tevékenység, amellyel foglalkoznunk kell, ami feladatot ad a mindennapjainkban. Hiszen az biztosra vehető, hogy az addigi életünk totálisan megváltozik, kilépünk a munkahelyünkről, és ezzel kiesünk a megszokott életritmusból. Valószínű, hogy elveszítjük a személyes kapcsolatainkat a rokonaink és barátaink többségével is, mégpedig óvatosságból, mert titkolnunk kell majd előttük, hogy milliárdosok lettünk. Nemcsak azért, mert félő, hogy így kiszivárog a kilétünk, hanem amiatt is, mert nagy az esély rá, hogy ki lennénk téve annak, hogy ezután majd sok rokon, barát a nyakunkra járna kölcsönökért.

A címben szereplő kérdésre a választ tehát úgy összegezhetjük, hogy abban az esetben valóban főnyeremény a telitalálat, ha meg tudjuk őrizni mind személyes biztonságunkat, mind önmagunkat, és ezek mellett a nyakunkba szakadt vagyont jó beosztással, a távolabbi jövőre is gondolva kezeljük.

S hogy miként fektessük be a lottónyereményünket? Ez már egy másik cikk témája lesz a közeljövőben.

Szólj hozzá