2015. ápr 07.

Pénzügyi leckék, amikre a Monopoly tanít minket

írta: Attila47
Pénzügyi leckék, amikre a Monopoly tanít minket

A publikált cikk - dátuma: 2015. január 21.

Emlékszünk azokra a napokra, amikor körbeültük a játéktáblát és Monopoly-t játszottunk a barátainkkal vagy a rokon gyerekekkel? Ez csak vidám szórakozás volt, de ebből a játékból tanulhattunk is a pénzügyekről. Mutatunk néhány dolgot, amit már gyerekkorunkban, a Monopoly által is megtanulhattunk.

monopoly_board.jpg

Gyakran hallhatjuk, hogy a pénzügyekről, a pénz kezeléséről tanulni unalmas és fárasztó. Ámde fel kellene ismernünk, hogy valamikor már tanultuk ezeket a dolgokat, mégpedig játékos formában. A társasjáték alapfokon megtanít minket a pénz kezelésére egyszerű és vidám módon. Itt van néhány pénzügyi lecke, amit a Monopoly-ból tanulhattunk.

1. lecke: Oszd meg a befektetéseid kockázatát

A Monopoly-ban vagyont szerzünk házak, hotelek megvételével és bérleti díjat számítunk fel, amikor egy másik játékos az ingatlanunk mezőjére lép. Minél több ingatlant szerzünk, annál többet fogunk keresni. Választhatunk, hogy egy sor jelentéktelenebb ingatlant vagy inkább néhány értékesebbet vegyünk, amelyek nagyobb kölcsönzési díjat hoznak. További bevételt szerezhetünk a közművekkel.

Hogyan alkalmazható ez a valós életben?

Ha több pénzt szeretnénk, több forrásból kell bevételt szereznünk. Ahogy az a játékban is van, csak ritkán nyerhetünk úgy, hogy mindössze egy bevételi forrásunk, vagyis mindössze egyetlen ingatlanunk van. Nem jó feltenni mindent egy esélyre. Amikor a Monopoly-ban egyre több különféle ingatlant veszünk, akkor lényegesen kiegyensúlyozottabb és változatosabb portfoliónk lesz, szétterítve a vagyonunkat különféle pénzügyi eszközök között.

A való életben ez úgy működik, hogy a pénzünket különféle befektetési eszközökben helyezzük el, például egy részét különféle befektetési alapokban, a másik részét államkötvényekben. A befektetési alapoknak némileg bizonytalanabb a hozamuk, ám nagyobb lehet az elérhető nyereség, az államkötvények pedig garantált kamatot fizetnek, kevesebbet lehet nyerni velük, viszont a kockázatuk minimális. A befektetéseinknek ez a megosztása, a több lábon állás segít csökkenteni a váratlan külső tényezők, világpiaci események hatásának kockázatát.

Habár a váratlan veszteségek elleni garancia nem létezik, de a különféle befektetési eszközök közti megosztás a legfontosabb összetevője a hosszú távú pénzügyi céljaink elérésének és a rizikó csökkentésének.

2. lecke: Kezeld jól a vagyonodat

A Monopoly a különféle vagyonok kezeléséről szól, készpénz, ingatlanok, közműcégek. A győztes általában az, aki a legkielégítőbben menedzseli az összes fajta vagyonát. Ha nem őrzünk meg elég készpénzt a bérlés vagy adó költségekre, akkor bajba kerülhetünk és rákényszerülhetünk az ingatlanunk eladására vagy jelzálogosítására. Másrészt viszont a játék megnyerése nem lehetséges úgy, hogy minden vagyonunk kizárólag készpénzben van. Szükség van befektetésekre és kockázatra, hogy épületeket vegyünk vagy ingatlanokat fejlesszünk. Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt, ez fogja biztosítani a győzelmet.

Hogyan alkalmazható ez a valós életben?

A befektetésben is úgy nyerhetünk, ha a vagyonunkat jól kezeljük, ezáltal a lehetőségeinkhez képest a legjobb növekedést tudjuk elérni, miközben folyamatosan számítunk rendkívüli helyzetekre is. Váratlan események bármikor jöhetnek, s ilyenkor szükségünk lehet azonnal készpénzre. A befektetéseink egy részének tehát olyannak kell lennie, ami kamatveszteség nélkül feltörhető. Befektetési jegyeinket napi árfolyamon el tudjuk adni, tehát hozamveszteség nélkül, de fix futamidejű lekötéseink (lekötött betét, államkötvény) lejárat előtti feltörése esetén elveszítjük a teljes kamatot vagy annak egy részét.

3. lecke: Költs okosan, az adósságok kerülésével

Általában az egyik legnagyobb hiba, amit a játékosok elkövetnek a Monopoly-ban az, hogy amint haladnak körbe a táblán, mindent megvesznek azokon a mezőkön, amikre éppen léptek. Habár a játék megköveteli, hogy lehetőségeinkhez képest minél több bérleti díj bevételünk legyen különféle ingatlanok birtoklásával, a magas fenntartási kiadások a játék elvesztéséhez vezethetnek.

A túl sok ingatlan birtoklása azt eredményezheti, hogy nem tudjuk fizetni a bérleti díjakat, amikor egy játékostársunk ingatlanjára lépünk. Rá leszünk kényszerülve a jelzáloghitelre, hogy növeljük a készpénzünk mennyiségét és ennek eredményeként elveszítjük a lehetőségét, hogy ezen ingatlanokra bérleti díjat szedjünk.

Hogyan alkalmazható ez a valós életben?

Az összes Monopoly pénz elvesztése a játékban vereséget eredményez, ám ha nincs elég pénzünk a valós életben, a következmények sokkal rosszabbak lehetnek. Túl sok adósságunk lehet, ha meggondolatlanul belevágtunk egy hitelfelvételbe. A legrosszabb megoldás ilyenkor egy újabb hitelt felvenni az előző hitel törlesztésére, hiszen ez egy végtelen adóssághalmazt eredményezhet.

Megoldást jelenthet a hitel futamidejének megnyújtása vagy a hitel kiváltása egy kedvezőbbre. Több hitelünk összevonására is van lehetőség, így az előző hiteleknél alacsonyabb havi törlesztést kell fizetnünk. Persze ilyen esetben is nagyon fontos az alapos tájékozódás, hogy megtaláld a legjobb megoldást, például egy hitelkalkulátor segítségével.

4. lecke: Csillapítsd a rizikót

A táblás társasjátékokban, így a Monopoly-ban is nagyon gyakran a kockadobás vagy a kártyahúzás határozza meg a sorsunkat. Egy dobás vagy egy húzás dönthet a győzelemről. Néha a szerencse minket támogat, máskor pedig nem.

Hogyan alkalmazható ez a valós életben?

Ilyen fordulatokat a való élet is hozhat az anyagi viszonyainkban. Egy közlekedési baleset elszenvedése vagy netán, ha a házunkat elönti az árvíz, ezek is mind véletlenszerű események. Nevezzük akár szerencsének vagy végzetnek, ezek a random események nagy csapást jelenthetnek a pénzügyeinkre.

Miközben a szerencse szerepet játszik a pénzügyeinkben, mi is készíthetünk terveket, hogy helyrehozzuk a dolgokat egy véletlenszerű esemény bekövetkeztekor. Ha megfelelő biztosítást kötünk, a közlekedési baleset vagy az árvíz nem fog olyan anyagi veszteséget okozni, mintha nem lenne biztosításunk. Ha van félretett pénzünk, akkor például egy munkahelyvesztés nem okoz pénzügyi katasztrófát. Történni fog néhány balszerencsés esemény mindenki életében, de ha van megfelelő tervünk és elegendő tartalékunk, le fogjuk küzdeni a felmerülő akadályokat és jóra fog fordulni a sorsunk. 

5. lecke: Kockázatvállalás okosan

A játékban néha egy kockázatos húzáson múlik a győzelem. Például egy ház megvételével kimeríted a készpénz tartalékodat a játék során, mert azt látod, hogy valaki más is közel jár ugyannak az ingatlannak a megvételéhez. Mindig mérlegeld a pro és kontra érveket és dönts, hogy mennyire rizikós a kifizetés.

Hogyan alkalmazható ez a valós életben?

A személyes pénzügyeinkben is előfordulhat, hogy kell vállalnunk némi rizikót az előrejutás érdekében. Ez lehet egy magasabban fizető munka vállalása, akár egy másik országban is. Olyan helyzet is adódhat, amikor a jelenlegi befektetéseink helyett bele kell vágnunk egy másik befektetésbe, ha tartunk a megtakarításaink elvesztésétől.

Néha megéri kockáztatni, de nagyon fontos, hogy alapos mérlegelés után kiszámított rizikót vállaljunk. Soha ne kockáztassunk többet, mint aminek az elvesztését még megengedhetjük magunknak. Ez a hitelfelvételnél is nagyon fontos, hiszen egy rossz döntés egész életünkre kihatással lehet. Alaposan meg kell fontolni, hogy valóban szükség van-e a reális lehetőségeinket meghaladó lakás vagy ház megvételére. Sok esetben az a bölcsebb döntés, ha kisebb otthon vásárlása mellett döntünk az alacsonyabb ár miatt, és így a hitel visszafizetése során kisebb törlesztő részleteink lesznek. 

A pénz megfelelő kezelésének megtanulása nem szükségszerűen unalmas és fárasztó. Akkor is tanulhatunk fontos dolgokat, amikor a legkevésbé várjuk, a legváratlanabb helyeken is. Bármilyen furcsa is elsőre, de a Monopoly megtanítja a játékosokat a pénz kezelésére, a helyes gondolkodásra a pénzügyi és befektetési döntésekben. Ki mondta, hogy nem lehet játszani és tanulni egyszerre?

Szólj hozzá