2015. okt 13.

Mihez kezdjünk 5 milliárddal?

írta: Attila47
Mihez kezdjünk 5 milliárddal?

 A publikált cikk megjelenése: 2015. június 24. BankRáció blog

További megjelenés: forExclusive 26-31. oldal

Véget ért a lottóláz, május utolsó hétvégéjén egy szerencsés elvitte a hónapok óta halmozódó főnyereményt, a több mint ötmilliárd forintot. Tételezzük fel, hogy cikkünket olvasva jelentkezne nálunk a lottónyertes, és a segítségünket kérné, hogy mibe lenne érdemes befektetnie nyereményét. Lássuk a javaslatokat!

Egy korábbi írásunkban már szóltunk róla, hogy milyen veszélyeket rejt a több milliárdos lottófőnyeremény. Ezúttal azt a kérdést elemezzük, hogy milyen befektetési módok vannak, hogy a vagyonunkat a lehető legbiztosabban használhassuk fel. A lehetőségek közül akár pénzügyi tanácsadó segítségével, akár csak saját magunk által kiokoskodva is választhatunk.

  millionaire_600_360.jpg

Kell-e tanácsadó a befektetéshez?

A legfontosabb, hogy a vagyonunkat osszuk fel sok részre, legyen minél több különféle bankban befektetve a pénzünk, tehát álljunk minél több lábon. Ez egyrészt a biztonságunk megőrzése érdekében fontos, hiszen egy bankszámlán százmilliós vagy kisebb összegek korántsem annyira feltűnőek, mint egyben ötmilliárd. Másrészt pedig bármikor bekövetkezhet egy gazdasági válság, ami akár egy-egy befektetésünkre is kihatással lehet. Ha több lábon állunk, ha alaposan átgondolva fel van osztva a vagyonunk különféle pénzügyi eszközök vagy akár ingatlanok között, akkor ezeket a nehéz időket minimális veszteséggel átvészelhetjük.

Több helyen is azt olvashatjuk a témával kapcsolatban, hogy a hatalmas lottónyereményeket elérők forduljanak befektetési tanácsadókhoz. Azt semmiképpen nem javasolnánk, hogy egyetlen szakember tanácsait kérjük a teljes vagyonunk befektetésével kapcsolatban, hiszen nem biztonságos több milliárd tulajdonosaként megmutatni magunkat egy tanácsadónak. Viszont ha több banknál, több számlán felosztjuk a nyereményünket, akkor is számlánként nagyjából százmilliós tételek fognak rendelkezésünkre állni. Ekkora összegekkel pedig már prémium ügyfelek leszünk minden számlavezető bankunknál, és a privát bankárok keresni fogják a kapcsolatot velünk. Az ő segítségüket igénybe vehetjük, hiszen ez esetben a rizikó már arányosan sokkal kisebb, mintha a teljes nyereményünk befektetésének ügyében egyetlen tanácsadóhoz fordulnánk.

 Akár magunk is kezelhetjük vagyonunkat

Azt is fontos végiggondolnunk, hogy a hatalmas nyeremény birtokosaként is kell, hogy majd legyen valamiféle tevékenység, amellyel foglalkozunk, ami feladatot ad a mindennapjainkban. Az pedig éppen megfelelő rendszeres tevékenység lehet, hogy pénzügyi tanácsadó nélkül önmagunk megkeressük a befektetési lehetőségeket, később pedig figyeljük, miként gyarapodik a befektetett pénzünk. Egyáltalán nem kell ehhez szakembernek lennünk, elég csak némi alapismerettel rendelkeznünk, tehát akár befektetési tanácsadók vagy privát bankárok segítsége nélkül is kézbe vehetjük a vagyonunk kezelését. A befektetések magukban hordozzák a veszteség lehetőségét is, ezt pedig a legjobb szakember tanácsait követve sem zárhatjuk ki.

 dollars_600_354.jpg

Hogyan fektessük be a pénzünket?

Ez nagyon összetett kérdés, hiszen rengeteg befektetési lehetőség létezik. A legrosszabb, amit tehetünk, hogy kivesszük a pénzt a bankból és otthon őrizgetjük. Sajnos a csalódott állampolgárok egy részénél jelentős bankellenes hangulat alakult ki. Ők azt mondják és terjesztik a közösségi oldalakon, hogy egyetlen forintot sem szabad a bankokra bízni, mert ők csak a „lehúzásra” mennek. Aki szinte semmit nem tud a világ dolgairól, az persze ezt el is hiszi.

Ám aki csak minimálisan is jártas a mindennapi pénzügyekben, az tudja, hogy bankok nélkül gyakorlatilag nem működhetne a gazdaság, az ország, a világ. Így hát nyugodtan tartsuk csak bankban a pénzünket, még ha jelenleg nem is adnak magas kamatokat a befektetéseinkre. Viszont a jelenlegi 2-3%-os betéti kamatokkal is 100 millió forintonként évente 1,5-2 millió forint kamatot fizet a bank. Mindez már a kamatadó és az egészségügyi hozzájárulás (EHO) levonása után értendő.

Ha nyereményünk egy részét Tartós Befektetési Számlán helyezzük el, akkor az ott lekötött betétek kamataira 3 év után a megfizetendő kamatadó 16% helyett 10%, az EHO fizetése alól pedig mentesülünk. További 2 év, azaz összesen 5 év után pedig sem kamatadót, sem egészségügyi hozzájárulást nem kell fizetnünk.

Azt is fontos tudnunk, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap hitelintézetenként kb. 30 millió forintig (100.000 euróig) biztosítja az ügyfelek bankbetéteit. Tehát ha igazán óvatosak akarunk lenni, akkor erre is figyeljünk. Természetesen ennél a 30 millió forintnál több pénzünk lesz egy-egy bankban, legalább is addig, amíg más befektetési lehetőségeket nem próbálunk ki.

Mibe érdemes még befektetni?

A lekötött betét mellett a másik biztonságosnak mondható befektetés az állampapír. A tőke és a kamat lejáratkori kifizetésére ugyanis a magyar állam garanciát vállal. Egy államcsőd esélye pedig nem sokkal magasabb, mint annak esélye, hogy telitalálatunk legyen a lottón. A jelenleg kapható állampapírok kamata 2,75-3,25%, annak típusától (Magyar Államkötvény, Kamatozó Kincstárjegy vagy Kincstári Takarékjegy) és lejárati dátumától függően.

A következő szint a lehetőségek között a befektetési alapok jegyeinek vásárlása. A várható éves hozam a kevésbé rizikós alapok esetében is elérheti a bruttó 3-5%-ot, míg egy kockázatosabb portfólió esetén akár több mint 15% is lehet. Mindenképpen érdemes előzetesen tájékozódni, hogy a befektetési alap portfóliója milyen eszközökből áll, és milyen kockázat mellett mekkora hozamra lehet előzetesen számítani.

Ha egy kicsit kockázatosabb vizekre szeretnénk evezni befektetéseink terén, és külföldi részvények vételét is tervezzük, akkor ehhez szükségünk lesz többféle (pl. euró, amerikai dollár, esetleg angol font) devizaszámlára. A számlanyitás ügyintézése a bankfiókban személyesen végezhető, később pedig a már megnyitott devizaszámlánkra indíthatjuk az átutalást netbankon keresztül. A részvények vételét a banknál üzletkötők intézik, velük telefonon lehet tartani a kapcsolatot és megadni a vételi vagy eladási megbízást.

Speciális befektetési lehetőségek

Meg kell még említeni két speciális és hosszú távú befektetési formát: lakástakarék-pénztárral (LTP) és önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással is akár 10% feletti hozam érhető el, ám egy 5 milliárdos lottónyeremény esetében ezeknél kevésbé kötött felhasználású befektetési lehetőségeket érdemesebb talán választani.

Vannak továbbá olyan befektetetések is, amelyekre semmiféle garancia nem létezik, ezekről és a nyilvánvaló rizikó ellenére az ilyenekbe fektetők vagyonának megmentéséről is sokat olvashattunk mostanában. Jobb az ilyen különösen kiemelkedő kamattal kecsegtető lehetőségeket inkább elkerülni.

limusine_airplane_600_340.jpg

Az ingatlanvétel jó üzlet lehet

Ilyen hatalmas vagyonnal természetesen már nem csak banki vagy értékpapír-piaci befektetési lehetőségekben gondolkodhatunk. Érdemes esetleg ingatlanba fektetnünk a vagyon egy jelentősebb részét, venni egy házat a Balaton-felvidéken vagy Sopronban, egy másikat Budapest környékén, mondjuk Gödöllőn vagy Szentendrén. Az országnak ezeken a részein remek befektetés lehet egy-egy ház megvétele, és akár az ingatlanok bérbeadásával is szerezhetünk bevételeket.

De ha egy picit nagyobb léptékben gondolkodunk, netán komolyabban szeretnénk foglalkozni ingatlanokkal, és ezzel napi szintű elfoglaltságot keresünk, akkor vehetünk akár egy egész kempinget, medencékkel, kiszolgáló létesítménnyel, parkosított környezettel. Mint már említettük, nagyon fontos dolog, hogy legyen valami rendszeres elfoglaltságunk lottómilliárdosként is. A hirdetésben szereplő kemping pedig megérhet akár 600 milliót is nekünk, ha látunk benne fantáziát, hogy felvirágoztassuk a helyet.

A legnagyobb ingatlanos oldalon a luxusingatlanok közt csemegézve találhatunk Budapest központi helyén, a Várban 600 négyzetméteres penthouse ingatlant, 5 hálószobával, 9 fürdőszobával, lenyűgöző kilátással és minden igényt kielégítő berendezéssel. Az ingatlan ára közel kétmilliárd forint (1.846.405.000 Ft), és tényleg szinte minden megtalálható benne, de ha mégis valami hiányosságot akarunk találni, akkor esetleg azon fanyaloghatunk, hogy úszómedence nincs.

Arra is van lehetőségünk, hogy akár egy saját kis szigetet vegyünk magunknak, amint arról már egy korábbi bejegyzésünkben szóltunk. A saját horgásztó, közepén az apró szigettel, rajta a 120 négyzetméteres házzal (potom 265 millióért) főként a természetbe vágyóknak vagy a horgászat rajongói számára kecsegtető lehetőség.

De ne szabjanak fantáziánknak határt az országhatárok sem, hiszen a toszkán dombvidéken egy csendes kis birtok vagy a spanyol tengerparton egy apartman is remek választás lehet, ha külföldi ingatlanba fektetnénk a vagyonunk egy részét. Felajánlhatjuk rokonoknak vagy barátoknak, hogy töltsenek el külföldi ingatlanunkban egy-két hetet. Ilyen módon adhatunk közvetve támogatást nekik, anélkül, hogy el kellene mondanunk azt, hogy egy hatalmas vagyont nyertünk. Hiszen akár az is lehet a „fedő sztori”, hogy nem miénk a ház, mindössze üdülési jogunk van ott.

A maradék mehet a szórakozásra

Természetesen nem gondoljuk azt, hogy az összes nyereményt szigorú beosztással kellene kezelni, hiszen önmagunkra, a szórakozásunkra is kell belőle költeni. Így ha már a szokásos ötletekből kifogytunk, akkor körülnézhetünk, mi mindenre lehet még költeni ezt a tetemes vagyont. Ehhez jó ötleteket kaphatunk a meglepkek.hu oldalról, amellyel kapcsolatban már korábban is írtunk néhány ajándéktippet.

Vezethetünk Forma 1-es versenyautót, helikoptert és repülőgépet vagy akár harckocsit is. A lehetőségek szinte végtelenek, és a lottónyertesnek bármelyik elérhető lesz.

Szólj hozzá