2015. okt 13.

Így vehetsz fel pénzt ingyen

írta: Attila47
Így vehetsz fel pénzt ingyen

Ez az írásom végül nem jelent meg a BankRáció blogon, mert a cikkben bemutatott lehetőség megszűnt.

Egy olyan lehetőséget mutatunk be, amivel gyakorlatilag ingyen vehetünk fel készpénzt, igaz alkalmanként legfeljebb 20 ezer forintig. Mindehhez nem kell mást tennünk, mint 3 ezer forintért vásárolnunk az egyik élelmiszer üzletlánc boltjaiban.

A készpénzfelvételnek a cikkünkben szereplő módja, az úgynevezett cash back már néhány évvel ezelőtt is elérhető volt hazánkban, igaz akkor még csak néhány Coop üzletben és kizárólag OTP-s bankkártyával. A szélesebb körű elérhetőségre egészen mostanáig várni kellett, de a Penny Marketnél immár országszerte összesen 200 boltban élhetünk ezzel a lehetőséggel. Bevásárolunk az élelmiszerüzletben legalább 3 ezer forintért, amit bankkártyával fizetünk ki, majd ezután lehetőségünk van legfeljebb 20 ezer forint készpénz felvételére.

cash_back_650_375.png

Mindez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a pénztáros megkérdi a fizetéskor, hogy szeretnénk-e pénzt felvenni, s ha igennel válaszolunk, akkor a „cash back” gomb megnyomása után beüti a kívánt összeget. Ekkor a számlánkról levonódik a vásárolt áru értékéhez hozzáadva a pénzfelvétel összege, mi pedig megkapjuk a kért készpénzmennyiséget. Persze csak a 20 ezres határig, de ha belegondolunk, akkor már ez is kényelmesebbé és olcsóbbá teheti az életünket. Ennek a lehetőségnek a felhasználásával nem leszünk kötve az ingyenes készpénzfelvételeknél a havi 2 alkalomhoz (amit a nyilatkozattétel esetén kapunk), hanem a Pennyben néhány ezer forintos kártyás vásárlások esetén bármikor készpénzhez juthatunk a számlánkról.

Most akkor kártyázzunk vagy ne?

Első olvasásra talán szokatlan dolognak tűnhet a kártyás vásárlások után kapott ingyenes készpénzfelvétel lehetősége. Hiszen alapvetően a minél kevesebb készpénzforgalom a cél, ennek érdekében a bankok a kártyás vásárlásokat szorgalmazzák különféle akciókkal, sőt olyan is van, hogy a számlacsomag költsége a kártyás vásárlások darabszámától függ.

A készpénzforgalom kiváltására egyre több területen van lehetőségünk. Például a postai csekkbefizetések helyett sokkal egyszerűbb a havi rezsiköltségeink kifizetésére a bankszámlánkon csoportos megbízásokat és rendszeres utalásokat megadni. Ezen kívül az eseti utalásainkat netbankon intézni jóval olcsóbb és kényelmesebb, mint a pénzt bankfiók pénztárában befizetve elindítani a címzetthez.

Tehát folyamatban van egy modernizációs folyamat, amelyben egyre inkább háttérbe szorul a készpénzhasználat, így egy ideig barátkozni kell a gondolattal, hogy nem ellentmondásos-e kártyás fizetés után készpénzt magunkhoz venni. Másrészt viszont jobban belegondolva a Penny Marketnél elérhető szolgáltatás is a fejlődés jele, hiszen ezentúl nem kell elmennünk a bankjegykiadó automatához, ha pénzre van szükségünk.

terminal_700_380.jpg

Na de mi a helyzet a hitelkártyáknál?

Az még nem egyértelmű, hogy hitelkártyákkal vásárolva is ingyenes lesz-e ez a készpénzfelvétel. Az áruházlánc hirdetésén

a bankkártya szót használják, de sokan vagyunk úgy, hogy pénzvisszatérítést is nyújtó hitelkártyával rendezzük mindennapi bevásárlásainkat. A készpénzfelvétel lehetősége hitelkártya esetén is elérhető, ám az kérdéses, hogy az egyébként kifejezetten drága készpénzfelvételi díjat megúszhatjuk-e vagy a hitelkártya számlánk havi elszámolásakor nagy meglepetés fog érni minket a bank által ránk terhelt magas díjak miatt.

Mi a jó ebben a lehetőségben?

Ezzel a pénzfelvételi lehetőséggel mindenki jól jár. A vásárló ingyen vehet fel egy kisebb összeget, esetleg vidékieknek még közelebb is lehet egy Penny, mint egy bankjegykiadó automata. Az élelmiszerboltnak valamennyivel kevesebb készpénz elszállításáról kell gondoskodnia a napi zárás után, a banknak pedig az automaták feltöltéséhez kell kevesebb bankjegyet mozgatniuk. Ezen felül a Penny esetleg még el is szippanthat vevőket a konkurens élelmiszerboltoktól ezzel a plusz szolgáltatással.

2015. július 14.

Szólj hozzá