2015. ápr 07.

Csökkenő bankszámla költségekkel indult az év

írta: Attila47
Csökkenő bankszámla költségekkel indult az év

A publikált cikk - dátuma: 2015. február 4.

A bankok folyamatosan versengenek az ügyfelekért, csak figyelnünk kell rá, hogy éppen mivel akcióznak, mit kínálnak kedvezményesen. Blogunkon rendszeresen beszámolunk az éppen futó akciókról, hogy képben legyél, milyen kedvezményes lehetőségeket kínálnak a bankok. 

low-cost.jpg

Olvasóink blogunkon figyelemmel kísérhetik a banki termékekben történt jelentősebb vagy összegszerűen kevésbé jelentős, ámde érdekes változásokat. Lássuk, mit hozott a 2015-ös év eleje, milyen változások történtek a bankszámlák terén.

További kedvezmények az OKÉ Bankszámlákhoz

Az AXA Banknál 2015. február 1-től az egyes bankszámlákhoz kapcsolódó kedvezmények változnak, mégpedig az ügyfelek számára kedvező módon. Az OKÉ2 és az OKÉ3 Bankszámláknál a díjmentes utalások darabszáma lesz eggyel több (2 illetve 3 darab), valamint a kedvezményes tranzakciók maximális értékhatárát is emelik (200.000 illetve 300.000 forintra). Az OKÉ4 Bankszámlánál a korlátlan számú díjmentes utalásoknál a maximum összeget emelik fel 400.000 forintra.

3 forinttal olcsóbb utalások

Az FHB Bank az év első napjától érvényes hirdetményében az áll, hogy a közzétett díjak alapján számítottakhoz képest az utalások díjai 3 forinttal csökkentve kerülnek terhelésre az ügyfelek számláin. A K&H Bank is hasonló lépést tett, náluk február elejétől csökkennek a bankon kívülre irányuló utalások díjai 3 forinttal. A csökkentés mindkét banknál minden külső köri eseti és rendszeres utalásra vonatkozik, függetlenül attól, hogy az utalás bankfiókban, telebankon vagy netbankon keresztül kerül megadásra.

De vajon mi lehet ezeknek a kedvező változásoknak az oka?

Jelen esetben arról van szó, hogy az FHB és a K&H Bank saját költségei csökkenését adja tovább az ügyfelek felé, ugyanis a GIRO Zrt., (a Magyar Bankközi Klíring Rendszer üzemeltetője) 2015. január 1-től csökkentette az átutalásokra vonatkozó díjait. Egyszerűen szólva a GIRO Zrt. az a szolgáltató, amelyen keresztül folynak a bankok között történő átutalások. Ennek a szolgáltatásnak természetesen van a bankok által fizetendő díja és most ennek a költségnek a csökkentése történt.

A következő hónapok során várható, hogy további bankok is csökkenteni fogják külső köri utalási díjaikat, amivel természetesen az ügyfelek mindenképpen jól járnak, még akkor is, ha utalásonként csak 3 forintos könnyítésről beszélhetünk.

Jóváírást is adnak a 0 forintos számlavezetési díjon kívül

A CIB Bank új akciója keretében a 2015. február 2. és április 30. között megnyitott új Kártyázó Számlacsomagok esetén a számlanyitás hónapjában és a következő 5 hónapban a számlavezetési díj 0 forint lesz.

Az akció másik fele elég összetett, és tudni kell hozzá, hogy az akciós időszak előtt és várhatóan majd utána is úgy működnek a Kártyázó Számlacsomagok, hogy minél többet vásárolunk kártyánkkal, annál több visszatérítést adnak a havi számlavezetési díjból. Most pedig az akció keretében 0 forintos számlavezetési díj a kedvezmény, amiből ugyebár már nem lehet visszatérítést adni, így vélhetően emiatt csavart még egyet a bank a történeten.

Az előző hónapban történő kártyahasználattól függően az ügyfél havonta jóváírást kap a számlanyitást követő 5 hónap alatt (tehát összesen 5 alkalommal). A jóváírás mértéke a Kártyázó Számlacsomagok standard kondíciói szerinti havi díjvisszatérítés mértékének 50%-a. A jóváírás mértékét a kártyás vásárlások havi darabszáma határozza meg.

Nézzünk egy példát, ami alapján remélhetőleg rögtön világos lesz, hogy miről is van szó. Vizsgáljuk most a 3 szint (Minimum, Médium, Maximum) közül a középsőt, a Médiumot. Ha az akciós időszak alatt nyitunk új Kártyázó Médium Számlacsomagot, akkor az első 6 hónapban (ebbe beleértendő a számlanyitás hónapja) nem kell számlavezetési díjat fizetnünk, és e kedvezményen felül a bank jóváír a számlánkon egy bizonyos összeget, attól függően, hogy mennyi alkalommal vásárolunk bankkártyával vagy hitelkártyával. Ha a kártyás vásárlásaink száma minden hónapban legalább 10 (de kevesebb, mint 20), akkor a számítás alapja (a standard visszatérítés mértéke) 665 forint, tehát 5 hónapon át ennek felét, 332,50 forintot, azaz kerekítve összesen 1.663 forintot írnak jóvá a számlánkon.

Ugyanennél a példánál maradva és a Kártyázó Médium Számlacsomagot nézve, havonta 20-29 darab kártyás vásárlás esetén 3.325 forintot, legalább 30 kártyás vásárlás esetén pedig 4.988 forintot írnak jóvá a számlánkon.

Természetesen egy akció legfeljebb ösztönző hatású lehet, hiszen sok szempontot kell megfontolni egy ilyen döntés meghozatalakor. Ám ha éppen mostanában tervezzük számlacsomagunk leváltását vagy esetleg egy új számla nyitásán gondolkodunk, akkor a CIB akciójában kapható kedvezményeket is érdemes megfontolni.

PayPass funkciós bankkártyák változatlan áron

Év eleji áttekintésünk zárásaként a Sberbank bankkártyáival kapcsolatban történt fejlesztésről számolunk be. Január elsejét követően a Maestro bankkártyák, január 15-ét követően pedig már a MasterCard és MasterCard Gold bankkártyák is PayPass funkcióval ellátva kerülnek elkészítésre. A bankkártyák díjai nem változtak, tehát januártól a bank ügyfelei plusz szolgáltatást kapnak változatlan áron.

Szólj hozzá