2015. ápr 06.

Így fizethetsz gyorsabban a kártyáddal

írta: Attila47
Így fizethetsz gyorsabban a kártyáddal

A publikált cikk - dátuma: 2014. december 3.

Egyre inkább elterjed hazánkban is az érintés nélküli fizetési mód. A nagyobb bankok többsége már forgalmaz olyan bankkártyákat és hitelkártyákat, amik rendelkeznek a fizetést egyszerűbbé tevő paypass vagy payWave funkcióval. De mi is tulajdonképpen a paypass és a payWave, van-e valami különbség köztük? Cikkünkben azt is megmutatjuk, hogy a fejlődés következő állomásaként bankkártyánk helyett már mobiltelefonunkat is használhatjuk fizetésre.

contactless.png

Mit jelent és mióta használhatjuk?

A paypass és a payWave is érintésmentes fizetési funkciót jelent, a vásárló szemszögéből nézve semmi lényeges különbség nincs köztük, a kétféle névvel illetett technológia ugyanazt tudja. A két nagy kártyafejlesztő cég jelenti a különbséget, mivel a MasterCard/Maestro kártyáknál a funkció neve paypass, a Visa kártyáknál pedig payWave. Mindazonáltal a paypass terjedt el jobban, így elmondható, hogy a MasterCard némileg jobban áll a vásárlók kegyeiért folyó versengésben.

Bár már 2009-ben megkezdték Magyarországon az első paypass-os bankkártyák forgalmazását, három évvel később pedig a payWave is megjelent, ennek ellenére erőteljesebben csak az utóbbi egy-másfél évben indult be az ilyen kártyák elterjedése. Egyelőre az tapasztalható, hogy az átlagos vásárlók még egy kicsit idegenkednek ettől a fizetési módtól, és ahogy az minden műszaki újdonságnál lenni szokott, természetesen leginkább a fiatalabb korosztály körében örvend nagyobb népszerűségnek az érintésmentes fizetés.

Mik az előnyei?

A hagyományos bankkártyás fizetéshez képest az érintésnélkülivel gyorsabb és kényelmesebb a vásárlásunk ellenértékének rendezése. Az ilyen funkcióval rendelkező bank- vagy hitelkártyánkkal az arra alkalmas elfogadóhelyeken olyan módon fizethetünk, hogy kis plasztik lapunkat nem kell átadnunk a kereskedőnek, hanem egyszerűen csak a fizetőterminál fölé helyezzük azt. Egy csippantással jelez a készülék, hogy az azonosítás megtörtént s máris vihetjük a vásárolt terméket.

Ha a vásárlás összege nem éri el az 5.000 forintot, akkor nem kell megadni PIN kódot, nem kell megvárni a tranzakció megerősítését és a bizonylatot, így felgyorsul a fizetés. Ha a vásárlás összege meghaladja az 5.000 forintot, akkor annyival többet kell tennünk, hogy meg kell adnunk a PIN kódunkat is.

A bankok többségénél már elérhető

Az utóbbi időszakban egyre több banknál térnek át paypass vagy payWave funkciójú kártyák forgalmazására, jelenleg már alig találni olyan bankot, ahol még nem lehet igényelni ilyen bankkártyát vagy hitelkártyát. Legutóbb a Budapest Bank lépett ezen a téren, hiszen december 1-től az új és megújításra kerülő Visa, MasterCard és Maestro bankkártyák fokozatosan, változatlan díjak mellett, érintésmentes fizetésre alkalmas, paypass illetve paywave funkcióval kerülnek kibocsátásra. Őket mindössze három nappal előzte meg a Citibank, ahol november 28-tól tértek át a paypass-os bankkártyák forgalmazására.

Akcióval nyerhetünk is

Az OTP Banknál december 1-től december 20-ig tart az "Egyszerű karácsonyi készülődés a paypass-szal" akció. Az akciós időszak alatt minden nap a 10.00 és 20.00 közötti időszakot felosztják óránként, és minden órában az első 10 paypass-szal vásárló kap 5.000 forint jóváírást. A nyertesek a szervező rendszerében megjelenő egyérintéses paypass vásárlási tranzakciók időpontja alapján kerülnek kiválasztásra. Másodpercre azonos időpont esetén a magasabb összegű vásárlást végző ügyfél jogosult a nyereményre. Ha tehát a pénztárak előtt olyat tapasztalunk, hogy valaki pontosan egész órakor szeretne sorra kerülni, akkor bizton tudhatjuk, hogy az illető a nyereményre pályázik.

A nehézségek nem a technológia miatt adódnak

Előfordulhat természetesen, hogy nem minden kereskedőnél lehet kártyával fizetni s ahol lehet, azok egy részénél pedig még nem lehet használni a paypass vagy payWave fizetési módot. Még olyan eset is előfordul, hogy technikailag megvalósítható lenne az érintésnélküli fizetés, de a pénztáros nincs tisztában ezzel a lehetőséggel. A vevő ilyen szituációban – főként, ha hosszú sor áll mögötte - inkább amellett dönt, hogy nem kezd bele egy gyors termékismertetőbe, hanem inkább hagyja, hogy az eladó kivegye a kezéből a kártyát és a hagyományos módon kártyázzon.

Persze olyan esetre is találhatunk példát, hogy egyes szupermarketekben még kissé körülményes az érintésmentes fizetés, mert a technológia náluk valamiért nem működik zökkenőmentesen. De ebben is már megfigyelhető a fejlődés, hiszen egyre kevesebb ilyen fennakadás van és a terminálok már elsőre felismerik a paypass vagy payWave funkciós kártyát.

A jövő technológiája

Az OTP Banknál december 1-től lehetőségünk van paypass fizetőterminállal rendelkező helyeken a MobilTárca szolgáltatást használva bankkártya helyett okostelefonunkkal fizetni. Ez tulajdonképpen egy telefonra telepített virtuális bankkártya. Egyelőre csak a Magyar Telekom ügyfelei tudják igénybe venni ezt a lehetőséget, de a hírek szerint hamarosan a többi mobilszolgáltatónál is elérhető lesz. A MobilTárca szolgáltatás igénybevételére a mobiltelefonnak arra alkalmas SIM kártyával (NFC) kell rendelkeznie. Az erre alkalmas készülékek köre is egyre bővül, év végére harminc okostelefon lesz alkalmas a technológia használatára.

A MobilTárca nem csak fizetésre alkalmas, hiszen a telefon odaérintésével belépőjegyet, bérletet, hűségkártyát is helyettesíthet okostelefonunk. Ha az adott helyszínen megfelelő leolvasó terminál van, akkor a belépőjegyünk kinyomtatása helyett elegendő a mobiltelefonunkat a leolvasó fölé helyezni és máris bebocsátást nyerhetünk a rendezvényre.

Szólj hozzá