2015. ápr 06.

Érdekes módszerek értékeink megóvására

írta: Attila47
Érdekes módszerek értékeink megóvására

A publikált cikk - dátuma: 2014. december 4.

Értékeink megőrzésére többféle megoldás is létezik. Tulajdonképpen talán nincs teljes biztonságot adó módszer, de lehetőseinkhez képest szeretnénk mindent elkövetni, hogy a pénztárcánkra, kerékpárunkra vagy egyéb értékeinkre pályázó bűnelkövetők dolgát megnehezítsük. Az alábbiakban bemutatunk egy teljesen költségmentes, ám annál ötletesebb módszert, valamint egy pár ezer forintos eszközt, ami a tolvajok elleni védelem mellett akkor is nagy hasznunkra lehet, ha feledékenyebbek vagyunk az átlagosnál.

strand_safe.png

Értékmegőrzés a strandon

Bizonyára sokan voltunk már úgy, hogy a strandon csak félve mertük értékeinket a parton hagyni, miközben bementünk a vízbe pancsolni. A törülközővel letakarás nem túl hatékony módszer, hiszen a tolvajok pár másodperc alatt meglelhetik értékeinket. Ugyanis egy forgalmas strandon senki nem figyel arra, hogy a törülközőnk alatt annak gazdája matat vagy esetleg egy rosszindulatú illetéktelen.

Az interneten találtuk azt a módszert, ami nagyon ötletes és teljesen ingyenes, hiszen mindössze egy kiürült naptejes flakonra van hozzá szükségünk, aminek belsejét kimosva máris rendelkezésükre áll egy olyan eszköz, amiben feltűnés nélkül tárolhatunk mobiltelefont, pénzt, vagy akár a kulcsainkat. 

Természetesen, ha ezt az írást netán „szakemberek” is olvassák, akkor keresnünk kell más megoldást. Viszont a strandon ezek után legyünk majd figyelmesek, hiszen könnyen kiszúrhatóak lesznek a tolvajok. Aki a naptejes flakonokat rázogatja és nyitogatja, arról a személyről feltételezhetjük majd, hogy elrejtett értékek után kutat.

Okos kis eszköz segít megkeresni elhagyott értékeinket

A másik megoldás, amit bemutatunk olvasóinknak a Tile nevet viseli. Ez egy jeladóval ellátott apró eszköz, aminek jelét a mobiltelefonunkra telepített applikációval érzékelhetjük. Ha nem tudjuk, hogy hol tettük le a slusszkulcsot, esetleg induláskor a pénztárcánkat keressük, akkor a Tile segítségével egyszerűen megtalálhatjuk ezeket. Az eszközt rá lehet tenni kulcskarikánkra, be lehet tenni a pénztárcánkba, bármin el lehet helyezni, amit feledékenységünk miatt gyakran keresgélünk. Extrán feledékeny szülőknek különösen ajánlott eszköz, hiszen a játszótéren szaladgáló gyermekünk ruháján lévő cipzárra is felhelyezhető a Tile, így az elcsavargó apróság gyorsan előkerül, hiszen az eszköz jelez, a mobiltelefonon pedig bemérhető, hogy éppen merre induljunk az elcsatangolt kicsi után. De védelmi céllal akár a kerékpárra is rögzíthetjük, s annak ellopása esetén van esély rá, hogy előkerüljön.

Az eszköznek beépített hangszórója is van, ami aktiválva pittyegő hangot ad, így segítve a keresést. Ha pedig a jeladónk hatósugarán kívül tartózkodunk, pl csak az ajtó előtt állva vesszük észre, hogy a lakáskulcsunkat elveszítettük valahol menet közben, akkor a Tile weboldalán közzétehetünk egy felhívást. Ezáltal a többi Tile felhasználó értesül erről, és aki az elveszett tárgyunk közelében tartózkodik, és veszi a jelet, az a megtalálása után átadhatja nekünk kulcsunkat. 

A Tile weboldalon sok érdekesség megtudható még, többek között az is, hogy az eszköz ára 1 db vásárlása esetén 25 dollár (6.300 Ft), 4 db ára pedig összesen 70 dollár (17.450 Ft). A weboldal:

https://www.thetileapp.com/

Az eszközhöz használható alkalmazás jelenleg csak Apple iOS operációs rendszerben létezik, de hamarosan Androidon is elérhető lesz. Akit részletesebben érdekel a lehetőség, az alábbi videóból is megtudhat további információkat:

https://www.youtube.com/watch?v=pqDm3gZNZPM

Szólj hozzá