2015. okt 14.

Othellóval a velencei karneválon

írta: Attila47
Othellóval a velencei karneválon

  A publikált cikk megjelenése: 2015. október 12. BankRáció blog

Ezúttal rendhagyó módon nem a bankokhoz kapcsolódó kedvezményről számolunk be. Írásunkban egy olyan lehetőségről adunk hírt, amely a kultúra és az utazás kapcsolatáról szól, és megmutatjuk, hogy miként lehet eljutni Othellónak köszönhetően Velencébe akár féláron. 

A budapesti József Attila Színházban jártunk a minap a családdal, és az előtérben a következő szövegű kis színes reklámanyagra lettünk figyelmesek: „Színházjeggyel Itáliába!” – szólított meg a hirdetés. Ez igen kíváncsivá tett, hiszen eddig nem hallottam róla, hogy valamely közlekedési eszköz már színházjeggyel is igénybe vehető lenne, de mint kiderült ez a lehetőség továbbra sem áll fenn, hanem egészen másról van szó. Tovább olvasva a szöveget megtudtuk, hogy a József Attila Színház előadásaira vásárolt színházjegyeket lehet beváltani utazásra, mégpedig úgy, hogy a 2015-16-os évad bármely előadására váltott jegyeinket a partner utazási iroda által kínált programok árába lehet beszámítani. A kedvezmény fejenként legfeljebb 20.000 forint lehet, ami elég jelentős megtakarítást jelent a szervezett utazások árából.

venezia_carneval_gold_700_400.jpg

Miért éppen Othello?

A képbe úgy kerül Othello, a féltékeny velencei mór, hogy a róla szóló örökbecsű Shakespeare dráma a színház első bemutatója ebben a szezonban. Az előadás egyébként elnyerte tetszésünket, a címszerepben a Szomszédokból jól ismert Nemcsák Károly domborít, a nagy cselszövő Jago megszemélyesítője pedig az eleddig pesti színpadokon kevésbé ismert Szalma Tamás. Aki még nem látta a darabot, annak feltétlenül ajánlom, hiszen az előadás szinte hibátlan. Az egyetlen kifogásolható körülmény a szűkös nézőtér volt, ahol egy magasabb, 175 centi feletti néző már a heringek a konzervdobozban érzettel élvezheti végig az előadást. Ezt leszámítva azonban semmi panaszunk nem lehet, hiszen az előadások remekek, és a repertoárban minden szezonban találhatunk néhány kedvünkre való darabot, zseniális színészekkel. Azt gondolom, hogy az élő előadásnak van egy olyan varázsa, amit a mozi soha nem lesz képes pótolni, bármily kényelmes körülmények is várnak minket a multiplexekben. Külön szeretném kiemelni a színház pénztárában dolgozó hölgy kedvességét, segítőkészségét, felkészültségét. 

venezia_carneval_red_700_430.jpg

Mennyit spórolhatunk meg?

Ezúttal nem a színdarab értékelése a témánk, tehát inkább számolgassunk egy kicsit, és lássuk, hogy mekkora kedvezményt tudunk majd igénybe venni az utazási irodánál. Ráadásul a mi esetünkben egy dupla csavar van a történetben, hiszen a színházi belépőket cafeteria keretében kért Kultúra utalvánnyal vásároljuk. Feltett szándékunk, hogy a rendelkezésünkre álló keret jelentős részéből a XIII. kerületi színház előadásait fogjuk látogatni, így tavaszig még három darabot tekintünk meg. A jegy ára a jobb helyekre általában 3.500 forint, így a szezon folyamán a négy megtekintett előadásra számolhatunk összesen fejenként 14.000 forinttal. Tréfás ötletként még az is eszembe jutott, hogy esetleg az előadásról kifelé menet elkérhetjük a mellettünk ülő, barátságosnak tűnő nézőtársunk belépőjegyét is, hogy összejöjjön a maximális 20.000 forintos kedvezmény. Ám ilyen ügyeskedés nélkül, önerőből is összeszedhetünk egy olyan árengedményt, amellyel mondjuk a velencei karneválra szóló 3 napos (1 éjszaka hotelben, zenés ünnepi vacsorával), 30.900 forintos utazás csaknem felét megtakaríthatjuk a színházjegyeink beszámításával.

cinque_terre_700_468.jpg

Milyen programokból választhatunk?

Természetesen nem csak Velencébe utazhatunk kedvezményesen, hiszen a kínálatban szerepel még Toscana (Firenze, Pisa, Siena, San Gimignano, Lucca), Padova és a szintén gyönyörű Cinque Terre is. A 2016. június 15-ig tartó promóció befejezéséig még bőségesen van idő megnéznünk a József Attila Színház repertoárjában szereplő nagyszerű előadásokat. Lássunk néhány címet és főszereplőt a kínálatból a teljesség igénye nélkül: Balfácánt vacsorára! (Kern András, Koltai Róbert, Józsa Imre), Az aranyember (Rékasi Károly, Létay Dóra), Kaviár és lencse (Nemcsák Károly, Szulák Andrea), Mici néni két élete (Esztergályos Cecília, Bodrogi Gyula, Galambos Erzsi).

Történik ezen kívül egy Bűntény a Kecskeszigeten, amelyet biztos nem A három sárkány valamelyike követett el Arzén és levendula felhasználásával, ám felmerülhet bennünk a kérdés, hogyKomámasszony, hol a stukker?

A színház és az utazási iroda összefogása szép kezdeményezés, melynek köszönhetően az érdeklődők a magyar kulturális értékek mellett megismerkedhetnek az itáliai reneszánsz művészettel, részesei lehetnek a velencei karnevál forgatagának, valamint megismerhetik a páratlanul színes toszkán tájat és Cinque Terre sziklákra épült, lélegzetelállító szépségű kisvárosait is.

Szólj hozzá