2015. ápr 04.

Hogyan mondjunk nemet a kölcsönt kérőknek?

írta: Attila47
Hogyan mondjunk nemet a kölcsönt kérőknek?

A publikált cikk - dátuma: 2014. november 20.

További megjelenés: forExclusive 14-17. oldal

Talán kevés olyan szerencsés van, akitől még soha nem kért kölcsön akár családtag vagy egy jó barát. Ez egy elég nehéz ügy és a legtöbbünk igyekszik elkerülni az ilyen helyzeteket. Te könnyen nemet tudsz mondani, ha pénzt kérnek tőled? Bemutatunk néhány módot, hogy miként tudod megúszni azt, hogy kölcsön kelljen adnod a pénzed.

depositphotos_28718065_original.jpg

Pénzt kölcsönadni nagyon problémás ügy, mert nem tudhatod, mikor fogod a kölcsönadott pénzed visszakapni és ez a bizonytalanság stresszt okozhat. Legrosszabb esetben még annak a veszélye is fennáll, hogy soha többé nem fogod visszakapni a kölcsönt. Ez feszültségeket okozhat a családban vagy a barátainkkal és rossz hatással lehet a kapcsolatainkra akár örök időkre is.

Nehéz ügy visszakapni a pénzed a barátaidtól vagy a rokonaidtól, mert esetleg még te aggódhatsz, hogy megbántod őket, ha folyamatosan ismétlődően emlékezteted őket az adósságukra. Valamint az is megtörténhet, hogy akinek már adtál kölcsön korábban, az újra pénzt fog tőled kérni. Mielőtt észbe kapnál, te leszel az állandó pénzforrása barátaidnak vagy rokonaidnak.

Ha visszaadják a pénzed, amikorra ígérték, akkor minden nagyon jó és szép. Azonban nem ez a leggyakoribb eset. Ha nem érkezik vissza időben a kölcsönadott összeg, ez a pénzügyeidben gondot okozhat, mert előfordulhat, hogy a visszavárt pénzed éppen már másra szeretnéd felhasználni. Esetleg ez az összeg lehetne a váratlan eseményekre fenntartva, és ha valami történik veled, ennek a tartaléknak nagyon fontos lenne elérhetőnek lennie. Hiszen bármilyen rendkívüli, előre nem látható események bármikor előfordulhatnak.

Ha bármikor kölcsönkérnek tőled, és kellemetlen a kérésre nemet mondani, itt van néhány tipp, hogyan tudsz kimanőverezni a kínos szituációból.

Ez ellentmond az elveimnek

Egyszerűen kimentheted magad és azt mondhatod, hogy nem adsz kölcsön pénzt senkinek, mert a kapcsolatokat többre tartod a pénznél. Viszont ez megkövetel egy szilárdságot, különösképpen, ha a kölcsönkérő mindenre elszánt a pénzért.

Tapintatosabb válasz lehet, ha azt mondod, hogy nem szereted, ha valakinek adóssága van, és emiatt nem adsz kölcsön barátnak és rokonnak. Mondhatod azt is, hogy rossz tapasztalataid voltak a kölcsönadásról és azóta egyáltalán nem adsz kölcsönt senkinek.

Le vagyok égve és nem vagyok abban a helyzetben, hogy adjak

Ha nincs pénzed, ne tétovázz ezt azonnal megmondani. Ha baráttal vagy rokonnal beszélsz, határozottan közöld vele, hogy nem áll módodban pénzt adni. Ez egy rövid és egyenes kijelentés és nem ad esélyt a kölcsönkérőnek, hogy tovább győzködjön téged.

Terveim vannak a pénzemmel

Egy kicsit trükkösebbnek kell lenned, ha tudják rólad, hogy extra pénzhez jutottál. Ebben az esetben mondhatod, hogy bár most valóban van, de az kell valami másra. Fontos megértetni a próbálkozóval, hogy most van szükséged a pénzedre. Hangsúlyozd, hogy amire költeni akarod, az kiemelkedően fontos neked, és már régóta tervezted ennek a megvalósítását. Rafináltabb módszer, ha tudatod vele, hogy nem akarod, hogy bűnösnek érezze magát amiatt, ha késik a pénz visszafizetésével vagy esetleg soha nem is tudja megadni a tartozást.

Nekem is kellene pénz. Tudsz nekem kölcsönadni?

Ha egy ismerősöd többször is kölcsönkért már tőled és most ismét kopogtat, próbálkozz meg a szerepek felcserélésével. Mondd meg neki, hogy momentán te is nehéz időket élsz és neked is szükséged lenne kölcsönre. Ez hatásos módszer lehet, hogy a kölcsönkérő leszokjon róla, hogy mindig téged találjon meg a kérésével.

Befektettem a pénzemet

Mondhatod azt is, hogy befektetted a pénzed és nem lehetséges hozzáférni anélkül, hogy veszteséget szenvedj miatta. Győződj meg róla, hogy a futamidő lejárta előtt valóban csak veszteségesen lehet-e visszaváltani azt a befektetési terméket, amire hivatkozol a kölcsönt kérő előtt. Hátha utánanéz a dolognak és nehogy rajtakapjon a füllentésen, mert akkor kereshetsz újabb elutasítási technikát.

Nézd meg a fix futamidejű befektetési termékeket, amiknél nincs lehetőség a lejárat előtti visszaváltásra. Ezekről a befektetésekről egy kicsit képben kell lenni ahhoz, hogy használható legyen ez az elutasítási módszer.

A házastársam felügyeli a pénzügyeimet

Ha házas vagy, akkor mondhatod azt, hogy közös számlátok van és a házastársadnak is kell az aláírása a bankban, ha pénzt akarsz felvenni. Ez keresztülhúzhatja a kölcsönkérni szándékozó tervét, mivel így be fogja látni, hogy nem olyan egyszerű pénzt szerezni tőled.

Valaki másnak adtam kölcsön a pénzem

Megmondhatod, hogy ugyan volt egy kis tartalékod, de azt már valaki másnak kölcsönadtad. Sajnos nem tudsz bankjegyeket nyomtatni és nem tudsz mindenkinek kölcsönadni. Tedd még hozzá azt is, hogy akinek adtál, az hosszú időre kérte kölcsön a pénzed. Ha szeretnéd elhárítani, hogy a potenciális kölcsönkérő később újból próbálkozzon nálad, kezdj el panaszkodni neki, hogy milyen nehéz ügy kölcsönadni embereknek, mert nem adják vissza a pénzt vagy csak hosszú várakozás után fizetnek. Ez a legjobb közvetett módja annak, hogy a pénzt kérő barátod vagy rokonod tudomására hozd, hogy nem szeretsz pénzt kölcsönözni.

Mindig emlékezz rá, hogy jogod van eldönteni, mit kezdj a pénzeddel. Bárhogy is döntesz, akár adsz, akár nem adsz kölcsön, nem érezheted magadat hibásnak.

A legtöbb ember talán lelkifurdalást érez amiatt, ha nemet mond egy kérésre, de túl kell lépni ezen az érzésen ahhoz, hogy sikeresen el tudjuk utasítani a pénzt kérőket. Soha nem a te hibád, ha a barátod vagy a rokonod pénzügyi zavarba kerül és nincs olyan törvény, amit azt mondja, hogy muszáj adnod a kemény munkával megkeresett pénzedből, hogy valaki mást megsegíts vele. Ha nem áll módodban segíteni vagy nem akarsz segíteni, akkor ne érezd magadat hibásnak emiatt.

Szólj hozzá