2015. máj 13.

Belga sörcsemegék birodalma

írta: Attila47
Belga sörcsemegék birodalma

publikált cikk megjelenése: 2015. május 12. BankRáció blog

Riportunkban bemutatunk egy egyszemélyes kisvállalkozást, ami igen népszerű a különleges sörök kedvelőinek körében. A boltba első alkalommal a novemberi szellemes akció vonzott be, melyről akkor írtam egy cikket, az első látogatást pedig azóta már több is követte, mondhatni rendszeresen visszatérő vendég lettem a sörkülönlegességek eme szentélyében. Ajándékok vásárlására is remek lehetőség nyílik itt, hiszen egészen biztos, hogy egyedi meglepetést tudunk szerezni barátainknak, főleg, ha nem vetik meg a nemes nedűt.

Beszélgetőpartnerem Bartos Zoltán, aki Óbudán, a Lajos utcában található Belga Sörök Boltjának tulajdonosa. Zoliról el sem hinné az ember, hogy idén Karácsonykor szép kerek születésnapot ünnepelhet, én legalább is picit csodálkoztam a dátum láttán, amikor a facebookon megláttam. Az már első találkozáskor nyilvánvaló volt, hogy – legalábbis látszólag - nem túl stresszes munka az övé, türelmesen áll a pult mögött, udvariasan hagyja a vevőt körülnézni a picinyke boltban, kérdés esetén pedig szép nyugodtan sorolja a legkülönfélébb információkat a sörökről. Ha létezne még az Egri János féle Elmebajnokság, akkor Zoli egész biztosan verhetetlen lenne a belga sörök kérdéskörben.

belgian_beer1_800_578.jpg

Valószínű, hogy már mind a 90-100 féle sört kóstolta, ami az üzletében kapható, ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen ez afféle szakmai kötelesség, ami viszont meglepő, hogy emlékszik is minden egyes sörkülönlegesség ízére, alkoholfokára, és még az előállítás módját is azonnal sorolja. Illetve az ő esetében helyesebb talán azt mondani, hogy sztorizik, mesél, egyik története érdekesebb, mint a másik, és bizony az egyszerű sörfogyasztó csak tátott szájjal bámul, hogy mennyi mindent is lehet tudni a sörök történetéről, a főzésről, érlelésről.

- Kedves Zoli, először is mondj néhány szót magadról. M volt az eredeti foglalkozásod?

- Televízió–rádió műszerészként végeztem 1984-ben, Kőbányán. Ezután az ELTE tanárképző szakán egy évet töltöttem el, ám hamar kiderült, hogy ezt nem nekem találták ki. A véletlen úgy hozta, hogy bekerültem az Orion gyár akkor alakuló videó műhelyébe. Ekkor kezdődött az én videós pályafutásom.

Majd 1993-ban lehetőségem adódott kibérelni, később megvenni azt a kis üzletet, ahol azóta is dolgozom. Április elsején – és ezt nem tréfának szántam - itt nyitottam meg VHS Video Szerviz néven üzletemet. 

- Tehát már 22 éve ebben a kis boltban vagy megtalálható. Hogyan jött az ötlet, hogy a videók javítása után profilt váltsál, és belga sörök forgalmazásába kezdjél?

- A technika fejlődésével a képrögzítésben a videomagnók fokozatosan kiszorultak a használatból, így 2006-ban el kellett gondolkodnom azon, hogy valami más tevékenységbe fogjak.

Egy barátom, a kilencvenes évek közepétől működtet belga éttermet. A vendégek közül sokan szerettek volna hazavinni sört, de a vendéglő erre nem volt felkészülve. Ekkor jött a sörbolt megvalósításának az ötlete. Aki a kényelmet választja, a kiszolgálást, az megy az étterembe. Ha pedig haza szeretné vinni a belga sört, akkor jön hozzám. 

belgian_beer4_700_364.jpg

- Pontosan mikor is történt a jelenlegi bolt nyitása?

- 2007. április 1-én (babonából éppen ezen a napon) nyitottam meg ezt az üzletet, amely az első olyan Magyarországon, ami kimondottan belga sörök eladására szakosodott. 

- Bátor húzás volt ez a profilváltás, hiszen előre nem volt tudható, hogy mekkora kereslet lesz majd ezekre a különleges termékekre. Hogyan fogadták az emberek az új boltot, kellett-e valahol reklámoznod, hogy megtalálják a különleges sörökre vágyók ezt a helyet?

- Sokat törtem a fejem a reklámozáson, de bíztam abban, hogy a minőségi termék híre gyorsabban terjed, mintha egy forgalmasabb aluljáróban az emberek kezébe adnánk egy papírlapot, amit aztán majd mindenki az első szemetesbe úgyis eldob.

A leghatékonyabb reklámfogás pedig eddig az a bizonyos „4-et fizet, 3-at vihet” nevű „akció” volt, amiről a novemberi cikk is szólt. 

- Hogyan sikerült megtalálnod a megfelelő helyeket Belgiumban, ahonnan az árut rendeled? Voltál ott szakmai úton, hogy kiválaszd az ideális beszállító partnert?

- Szerencsére ezzel nekem nem kell foglalkoznom, hisz az említett étterem kínálata egyre bővül. Az én feladatom az, hogy ügyesen válasszam ki azokat a söröket, amit a nagyobb fogyasztóréteg is szeret, és persze nem elhanyagolható a külső sem. 

- Azt talán kérdezni is felesleges, hogy megtaláltad-e a számításodat ebben az üzletben, hiszen már hosszú évek óta fut ez a vállalkozás, és amint már az interjú elején is írtam, nyugodt, kiegyensúlyozott, elégedett embernek látlak. Folytassuk tehát azzal a kérdéssel, hogy jelenleg pontosan mennyi különféle sör kapható a boltodban. Egy rövid kis ismertető is érdekelné az olvasókat, hogy milyen fő típusai vannak a belga söröknek.

- Az üzletben nyolcvannál is többféle sört tartok. Közöttük megtalálhatóak a Trappista (szerzetesek a kolostor falain belül készítik ezeket a söröket), a búza, a gyümölcsös, a spontán erjesztésű úgynevezett Lambik és az IPA sörök. A rövidítés, ami az Indian Pale Ale rövidítése, egy nagyon izgalmas sörfajtát takar. Tradicionális angol sör, történetéről a neve árulkodik. A brit birodalom koronagyarmata volt India. Az ottaniaknak főzték ezt az ale-t, méghozzá úgy, hogy a hosszú tengeri szállí­tást, klí­maváltozást kibí­rja. Jellemzője a magas komlótartalom, a keserű í­z és a testesség. Szí­ne a mézaranytól a rozsdavörösig, bronzig terjed.

- Mennyi hasonló bolt van az országban és mennyi Budapesten a tudomásod szerint? A Te üzleted miben tud kitűnni a többi közül?

- Jó pár hasonló üzlet nyílt azóta szerte az országban, ahol sok más mellett belga söröket is lehet kapni. Nagyon sok házi sörfőzde is gazdagítja a sörök színes skáláját. A mi kis boltunk éppen attól másabb a többinél, hogy csakis belga sörök roskadoznak a polcain. 

- Milyen fejlesztéseket, termékbővítést tervezel a jövőben? Kapható lesz-e például a jelenleginél több ajándéktárgy?

- A nyolc év alatt sok minden kiegészítővel megpróbálkoztam (kézi készítésű perec, belga pálinka, csipsz), de rá kellett jönnöm, hogy aki ezen az ajtón belép, az sört és csakis belga sört szeretne venni. 

- Talán erre lesz a legnehezebb válaszolnod, de adja magát a kérdés: melyik a kedvenc söröd? Bár bizonyára nem tudsz csak egyetlen egyet kiválasztani…

- Nagyon szeretem a lambik, azaz a spontán erjesztésű söröket, de nagy kedvencem a 8 %-os Kasteel Rouge, ami rumos-meggyes, kicsit fanyar gyümölcsös sör. 

- Essen néhány szó a legekről is. Melyek a legmagasabb alkoholtartalmú belga sörfajták? Melyek a legextrémebb ízű főzetek? És milyen kiszerelésben hozzák forgalomba ezeket az italokat?

- A legmagasabb alkoholtartalmú sör a Bush, ami 12 %-os. A legizgalmasabb a Boon Geuse, spontán erjesztésű, kicsit borostyán színű félbarna sör.

A belga söröket többnyire 0,25-ös vagy 0,33-as üvegben palackozzák, ennek oka főként a magas alkoholtartalom, hiszen egy ilyen kis üveges belga csemege sokkal ütősebb, mint az általánosan elterjedt 0,5 literes sörök. Ilyeténképpen intik egy kicsit mérsékletességre, óvatosságra a fogyasztókat.

Léteznek extrém nagy palackokban forgalmazott ritkaságok is, amelyeket 1,5 literes, 3 literes, vagy ennél is nagyobb üvegben hoznak forgalomba. Kaphatóak szezonális sörök is, ezek forgalmazását Karácsonyra, Húsvétra vagy valamely jeles napra időzítik. 

belgian_beer2_800_500.jpg

- Bizonyára már többször is jártál Belgiumban. Mi a véleményed az országról, milyen – nem csak sörös – élményeid vannak ezekről az utakról?

- Amikor Belgiumban jártam, álmomban sem gondoltam volna, hogy az ő sörkultúrájukat fogom Budapesten meghonosítani. 2006-ban feleségemmel belefogtunk egy családi ház építésébe, utána született két csodálatos lányom, így most nem a patinás belga kolostorok felfedezése köti le a szabadidőnket. De bízom benne, hogy nemsokára személyesen is láthatom azokat a helyeket, amikről szinte naponta mesélek vásárlóimnak. 

- Utólag visszatekintve, melyik vállalkozás állt a szívedhez közelebb? A videó szerviz vagy a sörkülönlegességek boltja?

- Talán furcsán fog hangzani, de szívesebben csinálnám továbbra is a videók szerelését, mivel az sokkal kreatívabb tevékenység volt. Nagyon jó érzés volt megjavítani olyan készülékeket, amikről a tulajdonosuk már szinte lemondott. 

- Hogyan tudnád összehasonlítani a kétféle vállalkozással kapcsolatos tapasztalataidat?

- Az elromlott eszközök működésképessé tétele egy kreatív tevékenység, mondhatni sokkal érdekesebb, mint az, hogy állok a boltban, rendezgetem a söröket a polcokon és várom a vevőket.

Persze a kereskedelemnek is megvan a maga varázsa, hiszen sok érdekes emberrel ismerkedhettem meg az évek során. Bejön a boltba egy vevő, elkezdi nézegetni a polcokon a választékot, közben beszédbe elegyedünk. Esetleg elmeséli, hogy ő Belgiumban milyen söröket ivott, milyen helyeken járt. Ezeket a történeteket megjegyzem, mondhatni magamba szívom az információkat, így annak ellenére képben vagyok a belgiumi nevezetességekkel kapcsolatban, hogy jómagam csak kevés alkalommal jártam eddig Belgiumban. A sörkereskedés világában ugyanis nem egy elterjedt divat, hogy a gyártók meghívnák a kereskedőket szakmai napokra, továbbképzésekre.

Érdekes összevetni a kétféle vállalkozással kapcsolatban a visszatérő vevőkről kialakult tapasztalatot. A videók szervizelését végezve, ha az ügyfél a javított eszközének átvétele után másnap visszatért, az nem volt pozitív dolog, hiszen többnyire azt jelentette, hogy hiba merült fel, és esetleges reklamációra számíthatunk. Viszont a sörforgalmazásban a visszatérő ügyfél egyértelműen pozitív, hiszen azt jelenti, hogy elégedett volt a vásárolt termékkel, ízlett neki a sör és újabb vásárlási szándékkal jön be a boltba. 

- Köszönöm szépen a beszélgetést és további üzleti sikereket kívánok!

belgianbeer3_700_376.jpg

Szólj hozzá